Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ζαν Φρανσουά Μιγέ, "Οι σταχομαζώχτρες", 1857.


Η προσπάθεια πιστής απόδοσης της πραγματικότητας, το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τη ζωή των απλών καθημερινών ανθρώπων, για το αληθινό και όχι για το ωραίο αποτυπώνεται σε αυτό τον πίνακα του Μιγέ. 


Χωρίς συναισθηματισμούς και εξιδανικεύσεις ο καλλιτέχνης απεικονίζει τη δραστηριότητα του μαζέματος των υπολειμμάτων μιας μεγάλης σοδειάς σιταριού από τρεις απλές γυναίκες της κατώτερης κοινωνικής τάξης, τρεις γυναίκες του καθημερινού μόχθου και της δύσκολης ,δραματικής, ζωής της υπαίθρου. Στο βάθος διακρίνουμε μια μεγάλη αγροτική φάρμα όπου εργάτες μεταφέρουν δεμάτια από σιτάρι ενώ οι τρεις γυναίκες πρέπει να αρκεστούν στα πενιχρά υπολείμματα του εδάφους. Με αυτή την αντίθεση , της πλούσιας σοδειάς απ τη μια και του κόπου και μόχθου για τη συγκομιδή των διάσπαρτων υπολειμμάτων, ο καλλιτέχνης εκτός από την εργασία του θερισμού μας δίνει το στίγμα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της εποχής του., η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ταξικές διαφορές, των πλούσιων αστών και των εξαθλιωμένων αγροτών ή εργατών. Οι γυναικείες μορφές μοιάζουν στατικές, χωρίς τίποτε το χαριτωμένο ή το άξιο λόγου, χωρίς εντυπωσιακά χρώματα και φωτοσκιάσεις, χωρίς καν να φαίνονται τα πρόσωπά τους, παρά μόνο τα κουρασμένα σώματα με τις λυγισμένες πλάτες,σύμβολο του καθημερινού μόχθου τους για την επιβίωση. Είναι πλασμένες στέρεα, με απλά περιγράμματα, με φόντο την ηλιόλουστη πεδιάδα και με τρόπο ώστε να φαίνεται πως είναι απόλυτα αφοσιωμένες στη δουλειά τους και παράλληλα να μας μεταφέρει την αίσθηση της αξιοπρέπειας χωρίς να μας αφήνει περιθώρια συμπόνοιας για αυτές τις ηρωίδες της καθημερινής ζωής.

1 σχόλιο:

  1. από: Aris Boutsikakis. O ανθρωποκεντρικος χαρακτηρας που η κ . Κοροβεση αποδιδει στη τεχνοτροπια του Μυγε.....βαζοντας τους ανθρωπους στις φυσικες τους διαστασεις και με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.....\\\\\\\\ σαν παραδειγματα προς αποφυγη θα εβλεπε η κ.. Κοροβεση τους μαζανθρωπους του μεσοπολεμου των ακρων [ του Χομπσμπαουμ]] που απεικονιζουν το υπερφυσικο στις ναζιστικες και σταλινικες αφισες......και τον μετανθρωπο του μηχανοκρατικου φουτουρισμου[ που τοσο αγαπησε ο φασισμος]...........η κ . Κοροβεση απεχθανεται το χυμα ,, το ρευστο των μεταβατικων ΑΚΡΑΙΩΝ εποχων..........προτιμα ρομαντικη επιστροφη στον ΑΝΘΡΩΠΟ........με Ρουσσωικο Επαναστατικο Χρωμα......κοντρα σε εξελιξη , αναπτυξη που καταργει τον ανθρωπο........καθε μοντερνισμος δεν ειναι για καλο.......Αλλα μετρο παντων ΑΝΘΡΩΠΟΣ [ Πρωταγορας ]......ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΗΣ........---......αρης μπουτσικακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη