Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


                                                               Τα βουνά ατενίζουν το Μαραθώνα
                                                                    και ο Μαραθώνας κοιτά τη θάλασσα
                                                                           μόνος για λίγο με τις σκέψεις μου εκεί
                                                                    την Ελλάδα ονειρεύτηκα ελεύθερη
                                                                     
                                                                                                                  Λόρδος Βύρων


Ο τόπος

      Ο τόπος που γέννησε το αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου είναι ένας τόπος ευλογημένος. Συνδυάζει ατέλειωτες παραλίες, το μοναδικό πευκοδάσος με κουκουναριές, τον υδροβιότοπο στο Σχινιά, δίπλα στον οποίο δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο που φιλοξένησε τα ολυμπιακά αθλήματα της κωπηλασίας και του κανόε το 2004. Στην είσοδο του Μαραθώνα βρίσκεται η σύγχρονη αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την ιστορία των ολυμπιακών μαραθωνίων δρόμων στη μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου, στο κέντρο του Μαραθώνα.

Η ιστορία

      Κατά την αρχαιότητα είχαν δημιουργηθεί τέσσερις δήμοι, η γνωστή "Τετράπολις", η οποία αποτελούνταν από την Οινόη, την Τρικόρυνθο, την Προβάλινθο και τον Μαραθώνα που αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη. Στην περιοχή της Οινόης σώζεται η λεγόμενη "μάντρα της γριάς", ένας πέτρινος περίβολος σήμερα, ο οποίος άλλοτε περιέκλειε την πολυτελή κατοικία του Ηρώδη Αττικού. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τη νεκρόπολη του Βρανά, τον Τύμβο των Πλαταιέων, το Μυκηναϊκό τάφο, το αιγυπτιακό ιερό της Ίσιδας και το αρχαίο λιμάνι του Ραμνούντα. Στο Μουσείο του Βρανά εκτίθενται αγάλματα και ιερά από ανασκαφές ολόκληρης της περιοχής "Τετράπολις". Ο Τύμβος των Αθηναίων στην πεδιάδα του Μαραθώνα αποτελεί το σημείο νίκης όχι μόνο της μάχης το 490 π.Χ. κατά των Περσών αλλά σημείο νίκης του πολιτισμού που σταμάτησε την επέλαση των Περσών προς την Ευρώπη.

      Στο Μαραθώνα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης που έρχεται από όλα τα μέρη της γης για να προσκυνήσει τον τόπο της ένδοξης νίκης των Αθηναίων το 490 π.Χ., αποζημιώνεται από τη φυσική ομορφιά του τόπου, τα σπάνια αρχαία ευρήματα, τις φιλόξενες παραλίες και το ζεστό χαμόγελο των κατοίκων.



Η μυθολογία

      Το όνομά του ίσως προήλθε από τον τοπικό ήρωα Μάραθο ή Μαραθώνα, γιο του Ελωπέα, λόγω της πλούσιας δράσης του σε καιρό πολέμου και ειρήνης ή από το φυτό μάραθο, το οποίο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα φύεται στο Μαραθώνα και εχρησιμοποιείτο στην αρωματοποιία, στην ιατρική και την μαγειρική. Στο Μαραθώνα λατρευόταν ο Ηρακλής, ο Διόνυσος, ο Πάνας και ο Έχετλος, ήρωας των περσικών πολέμων, καθώς και ο ήρωας, γιατρός και θεραπευτής Αριστόμαχος. Ο Ηρακλής, σύμφωνα με το μύθο, είχε 72 παιδιά, από τα οποία το ένα ήταν κορίτσι και ονομαζόταν Μακαρία. Το μίσος του Ευρυσθέα δεν έσβησε με το θάνατο του Ηρακλή και ζήτησε από τους Αθηναίους να του παραδώσουν τα παιδιά του Ηρακλή. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν και έστειλαν τα παιδιά να μείνουν στο Μαραθώνα. Ο Ευρυσθέας εκστράτευσε εναντίον της Αθήνας. Επικεφαλής των Αθηναίων και των Ηρακλειδών ήταν ο Θησέας και ο Ύλλος, παιδιά του Ηρακλή. Σύμφωνα με το χρησμό έπρεπε να θυσιαστεί η Μακαρία για να νικήσουν. Η Μακαρία θυσιάστηκε και στον τόπο της θυσίας υπάρχει η "Μακαρία Πηγή" όπου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα τρέχει νερό ανεξάντλητο. Ο Θησέας, ο οποίος τιμήθηκε και αυτός στο Μαραθώνα, έσωσε την περιοχή από έναν τρομερό ταύρο, ο οποίος κατάστρεφε τα πάντα. Ο Θησέας τον έπιασε ζωντανό, τον μετέφερε στην Αθήνα και τον θυσίασε στον Απόλλωνα, ενώ προς τιμή του Ηρακλή γίνονταν αγώνες και γιορτές στο Μαραθώνα κάθε πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη