Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 1906 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 1908


Ψωμί, καφές και ξύρισμα!


Κάποιοι ... σπόνσορες στη Μεσολυμπιάδα του 1906, στην Αθήνα, με σκοπό να συμβάλλουν στην επανάληψη ενός θριάμβου της Ελλάδας στο Μαραθώνιο, ανάλογου με εκείνον του Λούη το 1896, προσέφεραν ... πλουσιοπάροχα δώρα στον Έλληνα αθλητή που θα κατόρθωνε να τερματίσει πρώτος. Ανάμεσα σ'αυτά ήταν: μια φραντζόλα ψωμί καθημερινά για ένα χρόνο, τρεις καφέδες την ημέρα, επίσης για ένα χρόνο, δωρεάν ξύρισμα ισοβίως και δωρεάν γεύμα έξι ατόμων σε εξοχική ταβέρνα κάθε Κυριακή για ένα χρόνο.
Τα δώρα δε δόθηκαν αφού ο πρώτος Έλληνας αθλητής τερμάτισε πέμπτος!


Ακυρώθηκε ... αλλά βραβεύτηκε!  


Στην Ολυμπιάδα του 1908 στο Λονδίνο, προκειμένου να μη νικήσει ο Αμερικανός μαραθωνοδρόμος, οι Άγγλοι κριτές βοήθησαν τον παραπαίοντα Ιταλό μαραθωνοδρόμο Ντοράντο Πέτρι να τερματίσει, βοήθεια που όχι μόνο δεν τη ζήτησε αλλά και την αρνήθηκε. Οι Αμερικανοί όμως σ'αυτή την περίπτωση δε φέρθηκαν σαν Αμερικανάκια, έκαναν ένσταση, η οποία έγινε δεκτή και ο Πέτρι ακυρώθηκε. Λίγες μέρες όμως αργότερα η βασίλισσα Αλεξάνδρα σε ειδική τελετή επιβράβευσε τον Ιταλό αθλητή, προσφέροντάς του χρυσό κύπελλο.

Απόδημη Ολυμπιάδα!


Και τοπική ελληνική Ολυμπιάδα στη Μασαχουσέτη το 1908! Οργανώθηκε από τους απόδημους Έλληνες και η επιτυχία που σημείωσε έδινε βάσιμες ελπίδες και υποσχέσεις για συνέχιση του θεσμού. Έμεινε, όμως, μόνο στις ελπίδες και τις υποσχέσεις.

Το πιο σημαντικό δεν ειναι η νίκη...


Ευλογώντας την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 στο Λονδίνο, ο επίσκοπος Έθελμπερτ Τάλμποτ είπε: " Το πιο σημαντικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή, όπως το πιο σημαντικό στη ζωή δεν είναι ο θρίαμβος, αλλά ο αγώνας. Σημασία δεν έχει να επικρατήσεις, αλλά να έχεις αγωνιστεί καλά ". Ο βαρόνος ντε Κουμπερτέν, με ρομαντική διάθεση, επέβαλε τη φράση ως "μοτο" του Ολυμπισμού.

Χειμερινοί Αγώνες...κατακαλόκαιρο!


Τα πρώτα αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν κατακαλόκαιρο! Τέσσερα αγωνίσματα πατινάζ επί πάγου είχαν ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 1908. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν να διεξάγονται από το 1924.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη