Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013



ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Σήμερα ήρθε στα χέρια μου η 1η ποιητική συλλογή ενός νέου και νεαρού συνάμα ποιητή, του Αχιλλέα Κατσαρού. Εντύπωση μού έκανε (που ήταν και το ορμητήριο για το παρακάτω κείμενό μου) η φράση του "... γεννηθήκαμε στη Γη και γεννηθήκαμε άνθρωποι"

Με τη δημιουργία του κόσμου ο άνθρωπος γίνεται ο βασιλιάς της κτίσης, ο πρίγκηπας στο βασίλειο του Θεού. Η γη σαν κατοικητήριο του ανθρώπου έγινε η οικουμένη. Χωρίς τον άνθρωπο τα πάντα θα ήταν νεκρά, παντού θα υπήρχε απόλυτη σιωπή. Ο άνθρωπος ελέγχει τα πάντα, αφού έχει τη δύναμη να διαμορφώνει τη φύση, να αλλοτροιώνει ή να προστατεύει το περιβάλλον, να μολύνει ή να κρατά καθαρή την ατμόσφαιρα. Η γη χωρίς τον άνθρωπο θα ήταν ένας άσημος πλανήτης, ένας μικρός κόκκος μέσα στο άπειρο. Με τον άνθρωπο έγινε ένας πλανήτης ένδοξος, θέατρο και σκηνή υπερκόσμιων γεγονότων και επομένως προνομιούχος, αφού δέχτηκε την επίσκεψη του Υιού του Θεού.
    Η γη κατοικείται από τη ζωή, ύπαρξη της οποίας δεν έχει αποδειχτεί (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) σε άλλους πλανήτες. Η ύπαρξη του ανθρώπου σ' αυτήν υπογραμμίζει τη σπουδαιότητά της, αφού ο άνθρωπος, απ' όλα τα ζώα που την κατοικούν, είναι το μόνο "έλογον"  (Αριστοτέλης) και συνάμα το "πολυπλοκώτατον και ποικιλώτατον" (Γρηγόριος ο Θεολόγος) ον, αφού έχει την ικανότητα να αισθάνεται και να συναισθάνεται, να σκέπτεται και να μεταβάλλει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του σε αντίστοιχα έργα.
    Άνθρωπος = άνω θρώσκω, βλέπω προς τα πάνω, είναι η ετυμολογία της σύνθετης αυτής λέξης. Βλέπω ψηλά, βλέπω προς τα πάνω, ατενίζω την τελειότητα, πατώντας πάντα γερά πάνω στη γη που με γέννησε και θα με ξαναδεχτεί όταν έρθει εκείνη η ώρα. Μια τελειότητα, για την οποία ο άνθρωπος πρέπει να παλεύει καθημερινά. Να προσπαθεί να γίνει τέλειος, πιστοποιώντας την άνθρώπινη ύπαρξή του πάνω στη γη. Και με την επιδίωξή του αυτή, τον καθημερινό αγώνα του για την τελειότητα θα καταφέρει να γίνει και ευτυχισμένος, σύμφωνα με την πλατωνική θεωρία "ευδαιμονία εστί τελειότης κατ' αρετήν".


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη