Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (1960).

Ολυμπιονίκες... διάδοχοι θρόνων

Δεν ξέρω βέβαια πόσους από σας θα... "συγκινήσει" αυτή η πληροφορία, εμένα προσωπικά καθόλου, αλλά την παραθέτω μιας και ο άνθρωπος ήταν ολυμπιονίκης και πρέπει όταν αναφέρουμε γεγονότα να είμαστε αντικειμενικοί. 
Το 1960 στη Ρώμη, ο τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος, αναδείχτηκε χρυσός ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοϊα. Συμμετείχε ως κυβερνήτης στην κλάση Ντράγκον.


Ο "ξυπόλητος πρίγκιπας"

Ο άσημος και άγνωστος αθλητής από την Αιθιοπία, Αμπέμπε Μπικίλα, έγινε γωστός παγκόσμια σε μια νύχτα αφού έτρεξε ξυπόλητος στους πλακόστρωτους δρόμους της Ρώμης. Η χορηγός εταιρεία παπουτσιών στη συγκεκριμένη Ολυμπιάδα, από κάποιο λάθος δεν είχε το ακριβές νούμερο των παπουτσιών του. Έτσι ο Μπικίλα αποφάσισε να τρέξει τα 42,195 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου ξυπόλητος και τελικά ήταν ο ΧΡΥΣΟΣ ολυμπιονίκης. Το 1964, στο Τοκιο, επανέλαβε τον άθλο του, παπουτσωμένος μεν αυτή τη φορά αλλά πάλι με πρόβλημα. Πέντε εβδομάδες πριν είχε υποστεί εγχείρηση σκωλικοειδίτιδας. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε εδώ πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος αθλητης σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Μαραθωνίους παίρνει την πρώτη θέση. 
Ο Αμπέμπε Μπικίλα έρχεται το 1961 στην Αθήνα και παίρνει μέρος στο Διεθνή Μαραθώνιο. Γοητευμένος από την κλασική διαδρομή ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να κάνει ότι και στη Ρωμη. Τρέχει λοιπόν και πάλι ξυπόλητος και είναι και πάλι ο Χρυσός νικητής.
Ο μεγάλος αυτός αθλητής που δίκαια θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος αθλητής μέχρι σήμερα, έπεσε το 1969 θύμα τροχαίου και έμεινε παράλυτος. Πέθανε το 1971 από εγκεφαλική αιμορραγία σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σε ηλικία 41 ετών, αφήνοντας πίσω του 4 ανήλικα αγοράκια.

Η "μαύρη γαζέλα" της Ρώμης

Έμαθε να τρέχει σαν αστραπή προσπαθώντας να πιάσει θέση στο τραπέζι μιας οικογένειας με 20 παιδιά! Αυτή ήταν η χιουμοριστική δήλωση της 17 χρονης Βίλμα Ράντολφ, νικήτριας στα 100μ στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960, για να μην πει πως ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χάρη στην ψυχική της δύναμη και τη θέλησή της, κατανικώντας την πολιομυελίτιδα που την είχε χτυπήσει όταν ήταν μωρό και την είχε αφήσει παράλυτη για πολλά χρόνια!!! 
Τον καρκίνο όμως δεν κατάφερε να τον νικήσει. Πέθανε πριν από μερικά χρόνια και όπως αντιλαμβανόμαστε σε όχι ιδιαίτερα μεγάλη ηλικία.

Μοχάμεντ Άλι

Ο τίτλος του ολυμπιονίκη που είχε κερδίσει ο Μοχάμεντ Άλι (ως Κάσιους Κλαίυ) το 1960 στη Ρώμη, του αφαιρέθηκε λίγα χρόνια μετά από την αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή, επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ. Βέβαια αρκετές δεκαετίες αργότερα οι Αμερικανοί προσπάθησαν να απαλύνουν αυτό το γεγονός, δίνοντας στον Άλι την τιμητική διάκριση να ανάψει τη φλόγα στο στάδιο, στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη