Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956


Συναδέλφωση

Η χαρούμενη παρέλαση όλων των αθλητών, ανάκατων σε παρέες και αδελφωμένων στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ιδέα ενός νεαρού φιλάθλου από την Αυστραλία. Την πρότεινε στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών που έγιναν το 1956 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και από τότε καθιερώθηκε.

Βαλς και προπόνηση

Η Τσεχοσλοβάκα αθλήτρια του Στίβου Όλγκα Φικότοβα είχε υποχρεωθεί από τον προπονητή της να γυμνάζεται και να κάνει το ζέσταμά της, χορεύοντας στο ρυθμό του βάλς "Γαλάζιος Δούναβης", ώστε να εξοικειωθεί με το στροβίλισμα στην τεχνική της Δισκοβολίας.
Η Φιτόκοβα κέρδισε το χρυσό στη Δισκοβολία στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, το 1956.

Όχι μόνο βαλς αλλά και... γάμος

Το πιο πολύκροτο ειδύλλιο που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αθλητή και αθλήτρια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αυτό του Αμερικανού σφυροβόλου Χάρυ Κόνολλυ και της Τσεχοσλοβάκας δισκοβόλου ¨Ολγκα Φιτίκοβα, στη Μελβούρνη το 1956. Το βαλς λοιπόν χρησίμευσε όχι μόνο για να πάρει το χρυσό η Όλγκα αλλά και για το διπλό τους γάμο (πρώτα στην Πράγα και έπειτα στις ΗΠΑ), για τον οποίο οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο αφιερωναν για πολλές ημέρες ολόκληρες στήλες!!! Παράλληλα υπήρξαν ακόμα και "σοβαροί" σχολιαστές που μέσα από τον γάμο αυτό προέβλεπαν την προσέγγιση των δύο πολιτικών συνασπισμών, του ανατολικού και του δυτικού μπλόκ. Είδατε τι κάνει ένας "Γαλάζιος Δούναβης"...?

Αλ Έρτερ

Μοναδικό στο Στιβο είναι το ρεκόρ του Αμερικανού δισκοβόλου Αλ Έρτερ.
Πήρε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες( 1956, 1960, 1964, 1968) και αναδείχτηκε ισάριθμες φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμά του, ενώ συνέχισε για αρκετά χρόνια ακόμη τον πρωταθλητισμό.
Το 1979 ο Έρτερ πέτυχε την καλύτερη παγκόσμια επίδοση της χρονιάς.

Μια νίκη, δυο χρυσά ή ένα+ένα δώρο...

Ο Σοβιετικός κωπηλάτης Βιατσελάβ Ιβάνωφ πήρε δύο χρυσά μετάλλια για το ίδιο αγώνισμα. Πανηγυρίζοντας, μετά την απονομή έχασε το πρώτο που του έπεσε στη λίμνη Γουέντορυ (όπου διεξάγονταν τα κωπηλατικά αγωνίσματα) και βυθίστηκε στη λάσπη της.
Οι  διοργανωτές της Ολυμπιάδας της Μελβούρνης (1956), μετά τη λήξη των Αγώνων, τού έδωσαν ένα δεύτερο, εφιστώντας του την προσοχή να μην ξαναρχίσει πάλι τα χοροπηδητά, πανηγυρίζοντας κοντά στη λίμνη, γιατί τρίτο δεν είχαν!

Λαρίσσα Λατύνινα

Τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια συνολικά σε άντρες και γυναίκες, σε όλα τα αθλήματα, τα έχει κερδίσει η Σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσσα Λατύνινα.
Συμμετέχοντας σε τρεις Ολυμπιάδες (1956, 1960 και 1964) πήρε 18 μετάλλια από τα οποία τα 9 ήταν ..χρυσά!!!
Κι έπειτα σου λέει...ασθενές φύλο...


Ξύρισμα και κούρεμα

"Σιγά το δύσκολο! Τρίχες ήταν..." θα πρέπει να δήλωσε ο Αμερικανός αρσιβαρίστας Τσαρλς Βίντσι μετά τη νίκη του με παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 56 κιλών, στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, και θα... ακριβολογούσε. Λίγο πριν τον αγώνα ζύγιζε 25...γραμμάρια περισσότερο, βάρος που θα τον κατέτασσε στη βαρύτερη κατηγορία, στην οποία δεν είχε ελπίδες διάκρισης.
Ενεργώντας απελπισμένα, ξύρισε τη γενειάδα του και κούρεψε γουλί τα μαλλιά του, πέφτοντας στο βάρος που ήθελε να είναι, ακριβώς 56 κιλά!


Ανισοχέρης

Ο Αμερικανός σφυροβόλος Χαρυ Κόνολλυ είχε το ένα του χέρι πιο κοντό από το άλλο. Το ελάττωμα αυτό θα αποθάρρυνε οποιονδήποτε αθλητή να ασχοληθεί με ένα άθλημα, στο οποίο η συνεργασία και των δύο χεριών είναι απολύτως απαραίτητη για μια καλή βολή. Δεν επηρέασε όμως τον Κόνολλυ που κατέκτησε, όπως είδαμε και λίγο παραπάνω, το χρυσό μετάλλιο την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης, το 1956.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη