Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕς ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


1924: ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 1924, ανακρούστηκε για πρώτη φορά ο    ελληνικός εθνικός ύμνος, σύμφωνα με ένα στοιχείο που προστέθηκε στο τελετουργικό των Αγώνων: να ανακρούονται οι εθνικοί ύμνοι της χώρας που φιλοξενεί τους Αγώνες, της χώρας που θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωση και της Ελλάδας ως κοιτίδας του Ολυμπισμού!!!



ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ




Οι γυναίκες πήραν μερος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 μόνο στο Τένις, αφού ο Κουμπερντέν , όσο ήταν πρόεδρος της ΔΟΕ, αντιδρούσε σθεναρά για την ένταξη των γυναικείων αγωνισμάτων στο Στίβο. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι γυναίκες πρέπει να παρευρίσκονται στους αγώνες μόνο για να στεφανώνουν τους νικητές!
Αγωνίσματα Στίβου για τις γυναίκες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1928, αμέσως μετά την αποχ'ωρηση του Κουμπερντέν από την προεδρία της ΔΟΕ.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ " φέρι μποτ" !!

Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας, τον Αύγουστο του 1926, καταρρίπτοντας μάλιστα κατά δύο ώρες και το αντίστοιχο αντρικό ρεκόρ, ήταν η Αμερικανίδα Γκέρτρουντ Έντερλε, μια από τις κορυφαίες κολυμβήτριες της δεκαετίας του '20, με αμερικανικά και παγκόσμια ρεκόρ σε όλες τις αποστάσεις του Ελεύθερου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 κατέκτησε το χρυσό στα 4χ100 και το χάλκινο στα 100μ.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ...ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


" Οι γυναίκες που τρέχουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 200μ. θα έχουν προωρο γήρας". Αυτό ήταν το επιστημονικό (!) συμπέρασμα έρευνας γιατρών της Βρετανίας, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, στους οποίους για πρώτη φορά είχαν συμμετάσχει γυναίκες σε αγωνίσματα Στίβου, με μεγαλύτερη απόσταση την κούρσα των 800 μέτρων, με αποτέλεσμα αμέσως μετά να καταργηθούν τα 800 μέτρα και να μην υπάρχουν γυναικείες κούρσες στους Ολυμπιακούς πάνω από 200 μέτρα.
Από το 1960 όμως, στους Ολυμπιακούς της Ρώμης, άρχισαν σταδιακά να εντάσσονται οι μεγάλες αποστάσεις, ανδρικά "οχυρά" ως τότε, στο γυναικείο πρόγραμμα, με αποκορύφωμα το Μαραθώνιο Γυναικών, το 1984 στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη