Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1924 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


42.195m

Η μαραθώνια διαδρομή,όπως γνωρίζουμε, είναι 42.195m. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Το 1896 ήταν 40 χιλιόμετρα, ενώ το 1920 στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας είχαμε τη μεγαλύτερη διαδρομή, 42.750΄m. Ακριβώς μετά την Ολυμπιάδα της Αμβέρσας η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε πως πρέπει να καθιερωθεί συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση για τη μαραθώνια διαδρομή, η οποία τελικά αποφασίστηκε να είναι 42.195 και ίσχυσε από τους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι? Γιατί όμως η συγκεκριμένη απόσταση και όχι τα 40 χιλιόμετρα της Αθήνας του 1896? Γιατί πολύ απλά μια βασίλισσα το ήθελε! Τι εννοώ? Το 1908 στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο η βασίλισσα Αλεξάνδρα απαίτησε η μαραθώνια διαδρομή να περάσει μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ηαπόσταση που διαμορφώθηκε λοιπόν ήταν 42.195. Η Ολυμπιακή Επιτροπή σίγουρη πως κάθε φορά που θα γινόταν Μαραθώνιος θα έπρεπε να περνά μπροστά από τα ανάκτορα όρισε τη συγκεκριμένη απόσταση σαν επίσημη απόσταση του Μαραθωνίου Δρόμου. Για να καλυφθεί αυτή η διαφορά των 2.195 μέτρων στην κλασική διαδρομή της Αθήνας γίνεται ο κύκλος του ΤΎΜΒΟΥ, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει. Ρε τι μας έκαναν κάποτε οι βασιλείς...

Me Weissmuller, you Tarzan

Σε κάθε ταινία από τις 11 που γύρισε ο Τζώννυ Βαϊσμύλλερ, ενσαρκώνοντας το βασιλιά της ζούγκλας Ταρζάν, υπάρχει απαραιτήτως και μια σκηνή σε ποτάμι ή λίμνη, όπου ο ηθοποιός έριχνε και μερικές απλωτές, για να θαυμάσει το φιλοθεάμον κοινό το υπέροχο στυλ του στο κρόουλ που αυτός καθιέρωσε. Ο Τζώνυ Βαϊσμύλλερ κατέκτησε χρυσά μετάλλια στην Κολύμβηση στις Ολυμπιάδες του 1924 στο Παρίσι, και του 1928 στο Άμστερνταμ, καθώς και στην Υδατοσφαίρηση με την αμερικανική ομάδα το 1932 στο Λος Άντζελες.


Α, ρε μπαγάσικο... χαλάλι σου... να μας ζήσεις...

Έτσι θα έλεγα εγώ αν ήμουν στη θέση του Μπίλι Χέιβενς. Τι εννοώ? Ο Αμερικανός κωπηλάτης Μπίλι Χέιβενς έχασε την ευκαιρία να στεφθεί Ολυμπιονίκης στην Τετράκωπο, στους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι, επειδή (αν και είχε επιλεγεί) προτίμησε να μείνει στην πατρίδα του προκειμένου να είναι κοντά στην ετοιμόγεννη γυναίκα του. Τελικά ο γιός του Φρανκ τού την έσκασε, αφού γεννήθηκε πέντε μέρες μετά τη λήξη των Αγώνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη