Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ

Αφή φλόγας

Η αρχαιοπρεπής τελετή αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και η μεταφορά της με σκυταλοδρομία λαμπαδηδρόμων έως το στάδιο των Αγώνων, στην πόλη που τους τελεί, έγινε για πρώτη φορά το 1936, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου.
Για το Χίτλερ η αφή της φλόγας στην Ολυμπία και η μεταφορά της στο Βερολίνο ήταν σαφής συμβολισμός. Συνέδεε το αρχαιοελληνικό πνεύμα με την αριοκεντρική κοσμοθεωρία του...
Πέντε χρόνια αργότερα, οι σιδηρόφρακτες στρατιές του, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία των ολυμπιακών λαμπαδηδρόμων, έμπαιναν στην Αθήνα ως κατακτητές!

Η παρέλαση των αθλητικών αποστολών

Το 1936, καθιερώνεται για πρώτη φορά η παρέλαση των αθλητικών ομάδων των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Σπύρος Λούης. Ο θρυλικός Έλληνας νικητής του πρώτου Μαραθωνίου, παρουσιάστηκε ντυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλα.
Ο Χίτλερ απαίτησε τότε από όλες τις αθλητικές αποστολές όταν περνούν μπροστά από τους επισήμους να χαιρετούν με το ναζιστικό χαιρετισμό. Ημόνη ομάδα που δεν το έπραξε ήταν η ελληνική χάρη στον ανυπάκουο Σπύρο Λούη που δεν το δέχτηκε.
Μάλιστα, ο Λούης , μετά την παράλαση, πρόσφερε στο Χίτλερ, ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ευχή να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο! "Μακάρι οι λαοί να συναντιούνται πάντα σε τέτοιες ειρηνικές εκδηλώσεις" είπε ο Λούης στο Χίτλερ, δίνοντάς του το κλαδι ελιάς. Ευτυχώς γιαυτόν, πέθανε το 1940, λίγους μήνες πριν μπουν οι γερμανικές στρατιές στην Ελλάδα κι έτσι δεν πρόλαβε να δει τι επιφύλασσε ο "αρχαιολάτρης" δικτάτορας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Οδός Τζέσι Όουενς

Από το 1984 ένας δρόμος του Βερολίνου ονομάζεται "Τζέσι Όουενς στράσε", προς τιμήν του μεγάλου νέγρου Αμερικανού αθλητή, ο οποίος το 1936, στο Βερολίνο, με τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κερδισε, ταπείνωσε τις ναζιστικές περί "φυλετικής ανωτερότητας της αρίας φυλής" θεωρίες, υποχρεώνοντας το Χίτλερ να αποχωρήσει από το στάδιο, προκειμένου να μην τον συγχαρεί!

Ιπτάμενη νοικοκυρά

Για τη Φάνι Μπλάνκερς-Κουν, τη "μικρή Ολλανδέζα", το μεγαλύτερο επίτευγμά της στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936, ήταν να πάρει αυτόγραφο από τον Τζέσι Όουενς, θαυμάζοντας τις τέσσερις νίκες του σε ισάριθμα αγωνίσματα. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1948, στος Ολυμπιακούς στο Λονδίνο, σε ηλικία 29 ετών και μητέρα δύο παιδιών πλέον, θα χαρακτηριστεί ως η "ιπτάμενη νοικοκυρά", κερδίζοντας κι αυτή με τη σειρά της τέσσερα χρυσά μετάλλια! Στα 100μ., στα 200μ., στα 80μ. εμπόδια και στα 4χ100.
Η Μπλάνκερς-Κουν, με 20 παγκόσμια ρεκόρ στα πόδια της, ανακηρύχτηκε κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα. Πέθανετο Γενάρη του 2004 σε ηλικία 86 ετών.


Η μικρή γοργόνα

Η Μάρτζορυ Γκέστριγκ ήταν σαφώς λιγότερο από 13 ετών όταν κέρδισε, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936, το χρυσό μετάλλιο στις Καταδύσεις από χαμηλό βατήρα. Κανένας άλλος αθλητής ή αθλήτρια με ανάλογη μικρή ηλικία δεν έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε οποιοδήποτε ατομικό αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων


Μπάσκετ ή Χάντμπολ?

Το σκορ στον τελικό του Μπάσκετ, στην πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιάδα, στο Βερολίνο, το 1936,  ανάμεσα σε ΗΠΑ και Καναδά, θύμιζε περισσότερο σκορ του Χάνμπολ. Έληξε με νίκη των Αμερικανών 19-81.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη