Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΤΟ 1952

Θρίαμβος του... θρίλερ!

Συγκλονιστική ήταν η διακύμανση στον ημιτελικό του ολυμπιακού ποδοσφαιρικού τουρνουά το 1952, στο Ελσίνκι, ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την τότε Σοβιετική Ένωση. Το σκορ θριάμβου 5-0, με το οποίο προηγούνταν οι Γιουγκοσλάβοι έως το 75' της συνάντησης, στο 90' είχε γίνει... 5-5!
Στον επαναληπτικό της επόμενης μέρας οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν με 3-1.

Τζουντοαπαγόρευση όπως... ποτοαπαγόρευση

Θύμα της απαγόρευσης που επέβαλαν οι Αμερικανοί κατακτητές στην ηττημένη Ιαπωνία, μετά τη συνθηκολόγηση το 1945 (να μην προπονούνται στο εθνικό τους σπορ, το τζούντο), ήταν ο Σοχάντσι Ίσι, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιαπωνίας στο Τζούντο εκείνη την εποχή.
Έτσι ο Ίσι ασχολήθηκε με την Ελεύθερη Πάλη, στην οποία αναδείχτηκε ολυμπιονίκης στα 57 κιλά, το 1952, στο Ελσίνκι.

Ψυχρός πόλεμος

Με την πρώτη εμφάνιση των Σοβιετικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1952 στο Ελσίνκι, το ψυχροπολεμικό κλίμα αντιπαράθεσης ανατολικού και δυτικού μπλόκ πέρασε και στο αθλητικό πεδίο. Ως πρώτη έκφρασή του υπήρξε η ξεχωριστή φιλοξενία της σοβιετικής αποστολής μακριά από το ολυμπιακό χωριό, όπου είχαν καταλύσει οι υπόλοιπες αποστολές.

Η δύναμη της θέλησης...

Η Δανέζα "αμαζόνα" Λιζ Χάρτελ που κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στο ιππικό αγώνισμα του Ντρεσάζ, ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω. Για να ανέβει στο βάθρο απονομής τη βοήθησε ο Σουηδός Σεν Κουρ που είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

ΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΕΜΙΛ ΟΙ... "διδυμοι"

Ο τριπλός χρυσός ολυμπιονίκης στο Ελσίνκι (5.000 μ., 10.000 μ., και Μαραθώνιο) Τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ και η γυναίκα του Ντάνα (χρυσή ολυμπιονίκης του Ακοντισμού γυναικών το 1952, επίσης στο Ελσίνκι), είχαν γεννηθεί τιην ίδια χρονιά, αλλά και την ίδια μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη