Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

 ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 

Άρθρο της Πόπης Ζαράγκα Κοροβέση

 

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες 

Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα πληθαίνουν οι φωνές που αναγνωρίζουν ότι η οικοδόμηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι εκ βάθρων προβληματική και η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική/θεσμική. 

H πρωτοφανής αυτή κρίση επιτάσσει να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και βασικός πυλώνας μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. 

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ είναι αναμφισβήτητα σπουδαίος, αφού μέσω αυτών προωθούνται και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. 

Προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθ.102, παργρ. 1) η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων να ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άσκηση όλων των κρατικών εκτελεστικών αρμοδιοτήτων ανατίθενται, με νόμο, από το Κράτος σε αυτούς. 

 Όπως αναφέραμε και στην αρχή, βιώνουμε, ως χώρα, μία πρωτοφανή κρίση που εκτός από οικονομική είναι κυρίως πολιτική. Βασικό

 στοιχείο αυτής της κρίσης είναι οι πελατειακές σχέσεις που ξεκινούν από το κράτος και προχωρούν, ως βαρύ πυροβολικό, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Με τον όρο “πελατειακές σχέσεις” εννοούμε τις αθέμιτες σχέσεις και συναλλαγές, ανάμεσα σε υποψηφίους και ψηφοφόρους που στοχεύουν στην εξασφάλιση προσωπικών συμφερόντων και των δύο πλευρών. Με αυτή την πρακτική τα κομματικά/παραταξιακά δίκτυα πελατειακών σχέσεων μετέτρεψαν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών σε καθαρή συναλλαγή, αντικαθιστώντας την ανάγκη αλληλεγγύης από άκρατο ατομικισμό, ο οποίος εκφράζεται με διαρκή αγώνα για πρόσβαση στο κομματικό/παραταξιακό σύστημα προνομίων. 

Είναι κοινό μυστικό πως τα δίκτυα αυτά των πελατειακών σχέσεων έχουν το πλέον πρόσφορο έδαφος στους Δήμους και ιδιαίτερα αυτούς των μικρών κοινωνιών με αποτέλεσμα όχι μόνο την απαξίωση του συλλογικού συμφέροντος, έναντι των προσωπικών συμφερόντων και συναλλαγών, αλλά και έντονους αυταρχισμούς σε όλο το φάσμα των θεσμών (πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, οικονομικοί κλπ). 

Ως υποψήφιοι του συνδυασμού “Εμείς” με επικεφαλής τον Άρη Παπουτσή, έχουμε ως πρόταγμά μας το κοινωνικό σύνολο. Οραματιζόμαστε και υποσχόμαστε μια "κοινωνία των πολιτών" που θα λειτουργήσει σαν συνδετική ύλη στο σύστημα πολίτη-δήμου, διαμεσολαβώντας το συλλογικό συμφέρον. Γι' αυτό ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ώστε με την ανάληψη του Δήμου μας, μετά από τη δική σας αποφασιστική εντολή, να ενεργοποιήσουμε τις συνθήκες και τις διαδικασίες εκείνες που επιτρέπουν να γίνεται φανερός ο τρόπος διαχείρισής του. Να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στα όποια φαινόμενα αυθαιρεσίας, παραβίασης της νομιμότητας και προσβολής των δικαιωμάτων των πολιτών ή κατάχρησης της τοπικής εξουσίας. 

Αγαπητοί/ες συνδημότες και συνδημότισσες!!! 

Στις 8 Οκτωβρίου έχουμε όλοι και όλες την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με το Δήμο με νέα, καθαρά υλικά. Δώστε μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις που έχουμε μέσα μας για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Δήμου μας. 

Πόπη Ζαράγκα Κοροβέση

 Ιστορικός 

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Εμείς” με τον Άρη Παπουτσή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright©iepoxhtonakron/by:Ζαραγκα Κοροβεση Ποπη